Xarxa Audiovisual Local

Dilluns, 25 de maig de 2020

.

 

La Xarxa Audiovisual Local, SL és una societat mercantil creada per la Diputació de Barcelona per gestionar el suport a l’audiovisual local català, donant resposta a les seves necessitats i contribuint a la dinamització del sector. Aquests objectius els desenvolupa a través de la marca La Xarxa de Comunicació Local, una plataforma multimèdia de continguts i serveis a disposició dels mitjans de proximitat del país (televisions, ràdios i suports en línia).

El principal servei que La Xarxa els ofereix és l’oferta de continguts, que es dissenya conjuntament amb els mitjans adherits amb el propòsit d’incentivar al màxim la coproducció amb tots ells. Un criteri d’actuació que pretén, d’una banda, augmentar la visibilitat dels continguts audiovisuals locals distribuint-los al conjunt de mitjans adherits i ampliar-ne així l’audiència potencial; i, de l’altra, estimular econòmicament el sector.

L’oferta de continguts és: informatius i esportius, i divulgatius i d’entreteniment. Pel que fa als continguts informatius i esportius, posen l’accent en la informació local i s’elaboren a partir de la coordinació periodística entre els serveis informatius de La Xarxa i les redaccions dels mitjans adherits. Aquesta tasca conjunta la centralitza el servei de continguts informatius XN, en què ambdues parts comparteixen diàriament tant previsions de cobertura informativa com peces d’actualitat.

Respecte als continguts divulgatius i d’entreteniment, conformen un catàleg que es renova periòdicament coincidint amb l’inici de la temporada radiofònica (anual) i televisiva (trimestral). Aquest catàleg va adquirint progressivament una dimensió multimèdia amb la incorporació de programes amb un doble format (radiofònic i televisiu).

La Xarxa posa a disposició dels mitjans adherits diverses eines per distribuir i compartir continguts de manera sincrònica (a través del satèl·lit), i asincrònica. En el cas de les televisions, la plataforma de distribució asincrònica és el sistema informàtic anomenat xip. Quant a les ràdios, la distribució asincrònica es fa a través de la plataforma web la Sindicada. A banda de l’oferta de continguts, La Xarxa presta als mitjans adherits altres serveis, com l’assessorament lingüístic, l’assistència jurídica i tècnica, i la formació en diferents camps.

 

Façana de l'edifici de La Xarxa a Barcelona

 

Xarxa Audiovisual Local, SL 

B-65908337

Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona en data 21 de desembre de 2012 al volum 43517, foli 63, full B 431188, inscripció 1a.


Pavelló Cambó. Recinte Maternitat - Travessera de les Corts, 131.159 08028 Barcelona

Tel. +34 93 508 06 00 · laxarxa@laxarxa.cat

XAL > Sala de premsa > L'XTVL estrena dilluns una sèrie documental basada en la història de la televisió local catalana

Sala de premsa


Una producció de la Xarxa, dirigida per Lau Delgado

L'XTVL estrena dilluns una sèrie documental basada en la història de la televisió local catalana

La Xarxa de Televisions Locals estrenarà el proper dilluns 5 d'octubre la sèrie documental 1980. 29 anys de la televisió local a Catalunya, basada en un retrat de la història de la televisió local a Catalunya. Dirigida per Lau Delgado i produïda per Focus Audiovisual per encàrrec de l'XTVL, la sèrie proposa una lectura d'aquesta evolució des de diferents àmbits temàtics i sempre a partir dels punts de vista dels seus protagonistes. El resultat és un producte divulgatiu que, des de l'entreteniment, busca interessar el públic que coneix la història de la televisió local, i a la vegada despertar un sentiment d'identificació entre aquells que l'han viscuda. L'estrena d'aquesta sèrie s'emmarca en la celebració del desè aniversari de la Xarxa de Televisions Locals.

Els protagonistes
La sèrie consta de sis capítols de 15 minuts, per on passa una galeria d'uns 30 personatges vinculats a l'audiovisual, de perfil divers. D'una banda, hi apareixen responsables de televisions: des dels fundadors els primers canals locals, com els desapareguts Lluís Lligonya de TVM Televisió de Mataró i Joan Grífols de RTV Cardedeu, o també Pepi Rafel, impulsora i actual directora de TV Clot; passant per altres directors en actiu però també alguns exdirectors. D'altra banda, hi intervenen professionals de l'àmbit acadèmic com Miquel de Moragas, Emili Prado i Josep Àngel Guimerà, que en diferents etapes han investigat les televisions locals a Catalunya. Finalment, també es recull l'opinió d'experts en noves tecnologies.

La sèrie, capítol a capítol
Cap. 1 L'inici d'un somni
Rememoració de la lluita del poble de Cardedeu, a principis dels anys 80, per disposar d'una televisió, en una època on només existia Televisió Espanyola. A través de remuneracions populars i gràcies a la feina de professionals que treballaven amb mitjans propis, es va fer realitat el somni d'emetre. Un somni que va ser perseguit per la Guàrdia Civil, que pretenia clausurar el canal.

Cap. 2 Creuar els límits
Altres municipis i també alguns districtes de Barcelona segueixen l'estela de Cardedeu i decideixen tirar endavant els seus projectes de televisió. Ben aviat detecten la necessitat d'unir-se per fer front a un gran obstacle: la il·legalitat. En aquest context neix la Federació Pro Legalització de les Televisions Locals.

Cap. 3 Noves perspectives
Mostra dels valors diferencials que la televisió local ha aportat en múltiples vessants. Un d'ells és l'impuls de nous formats televisius, des de programes emblemàtics com Videomatón show de Barcelona TV, o Por la kara de TV Clot, fins al projecte Denominació d'Origen (DO) de l'XTVL.

Cap. 4 Treball conjunt
Seguiment a les estratègies que duen a terme les televisions per cooperar entre elles. S'analitza el paper de la Xarxa de Televisions Locals (antic Circuit de Televisions Locals) i Comunicàlia com a estructures públiques de suport a les televisions locals, i també el d'associacions de caràcter privat.

Cap. 5 La nova televisió
Anàlisi del futur de la televisió local, des dels punts de vista dels canvis estructurals que comporta la TDT, així com de les noves tendències en el consum de televisió, marcades per la irrupció de noves plataformes i una major interacció per part de l'espectador.

Cap. 6 Mirant enrere per esbrinar el futur
Els professionals que van participar ens els inicis de la televisió local fan balanç de tot allò aconseguit i comparen les motivacions que van fer néixer la televisió local als anys 80 amb les d'ara.

On i quan es podrà veure
1980. 29 anys de la televisió local a Catalunya es podrà veure a partir del proper 5 d'octubre tots els dilluns a les 23 h per TV L'Hospitalet, Canal Terrassa TV i Maresmedigital TV, i a la mitjanit per TAC 12 (Camp de Tarragona), Canal Blau - Maricel TV (Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès), Canal Reus TV, El 9 TV (Osona), Gavà Televisió, VOTV (Vallès Oriental Televisió), Televisió de la Conca (Igualada), TV Badalona, Televisió El Vendrell, TV Girona i Penedès TV (Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès). La sèrie també es posarà a disposició de la resta de televisions adherides, que l'emetran en l'horari que convinguin.

La sèrie també disposa del web www.xtvl.tv/1980, on es podran visionar els capítols emesos per televisió i on també es podran consultar íntegrament diferents materials audiovisuals emprats a la sèrie.

+ informació

Per a més informació, contacta amb el departament de Comunicació:

comunicacio@laxarxa.cat

93.508.06.00

© Xarxa Audiovisual Local, SL
Logo_laxarxa