Xarxa Audiovisual Local

Dimecres, 3 de juny de 2020

.

 

La Xarxa Audiovisual Local, SL és una societat mercantil creada per la Diputació de Barcelona per gestionar el suport a l’audiovisual local català, donant resposta a les seves necessitats i contribuint a la dinamització del sector. Aquests objectius els desenvolupa a través de la marca La Xarxa de Comunicació Local, una plataforma multimèdia de continguts i serveis a disposició dels mitjans de proximitat del país (televisions, ràdios i suports en línia).

El principal servei que La Xarxa els ofereix és l’oferta de continguts, que es dissenya conjuntament amb els mitjans adherits amb el propòsit d’incentivar al màxim la coproducció amb tots ells. Un criteri d’actuació que pretén, d’una banda, augmentar la visibilitat dels continguts audiovisuals locals distribuint-los al conjunt de mitjans adherits i ampliar-ne així l’audiència potencial; i, de l’altra, estimular econòmicament el sector.

L’oferta de continguts és: informatius i esportius, i divulgatius i d’entreteniment. Pel que fa als continguts informatius i esportius, posen l’accent en la informació local i s’elaboren a partir de la coordinació periodística entre els serveis informatius de La Xarxa i les redaccions dels mitjans adherits. Aquesta tasca conjunta la centralitza el servei de continguts informatius XN, en què ambdues parts comparteixen diàriament tant previsions de cobertura informativa com peces d’actualitat.

Respecte als continguts divulgatius i d’entreteniment, conformen un catàleg que es renova periòdicament coincidint amb l’inici de la temporada radiofònica (anual) i televisiva (trimestral). Aquest catàleg va adquirint progressivament una dimensió multimèdia amb la incorporació de programes amb un doble format (radiofònic i televisiu).

La Xarxa posa a disposició dels mitjans adherits diverses eines per distribuir i compartir continguts de manera sincrònica (a través del satèl·lit), i asincrònica. En el cas de les televisions, la plataforma de distribució asincrònica és el sistema informàtic anomenat xip. Quant a les ràdios, la distribució asincrònica es fa a través de la plataforma web la Sindicada. A banda de l’oferta de continguts, La Xarxa presta als mitjans adherits altres serveis, com l’assessorament lingüístic, l’assistència jurídica i tècnica, i la formació en diferents camps.

 

Façana de l'edifici de La Xarxa a Barcelona

 

Xarxa Audiovisual Local, SL 

B-65908337

Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona en data 21 de desembre de 2012 al volum 43517, foli 63, full B 431188, inscripció 1a.


Pavelló Cambó. Recinte Maternitat - Travessera de les Corts, 131.159 08028 Barcelona

Tel. +34 93 508 06 00 · laxarxa@laxarxa.cat

XAL > Sala de premsa > TAC 12 i Canal Blau – Maricel TV, les primeres televisions locals que estrenen xip/tv

Sala de premsa


La XAL posa en marxa aquest dijous la nova plataforma de televisió a la carta que ofereix com a servei als canals de proximitat de Catalunya

TAC 12 i Canal Blau – Maricel TV, les primeres televisions locals que estrenen xip/tv

Les televisions locals adherides a la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) disposen des d'aquest dijous de xip/tv, una nova plataforma de televisió a la carta a través d'internet. Els dos primers canals locals que ja han estrenat aquesta plataforma són Canal Blau-Maricel TV, de la comarca del Garraf, i TAC12, el canal públic del Tarragonès, l'Alt Camp i la Conca de Barberà. Des d'ara, tots els programes produïts per aquestes televisions podran ser vistos, a més de la TDT local, a través dels respectius canals de televisió a la carta integrats en la plataforma xip/tv. La plataforma és un nou servei de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) destinat a l'ús de les televisions de proximitat a Catalunya i inclou també un canal mosaic -www.xiptv.cat- que donarà accés a tots els continguts produïts i programats per les pròpies televisions locals o en coproducció amb l'XTVL.

De fet, xip/tv permet agrupar els continguts segons el municipi a què fan referència, de manera que quan un usuari accedeix a la finestra de la seva localitat troba les notícies, entrevistes o altres materials que s’hagin generat al seu voltant. Aquesta personalització dóna resposta als interessos particulars dels usuaris però també de les televisions, en tant que l’eina reforça l’especificitat local. “Per als consorcis públics i les televisions privades amb una vocació de proximitat important, xip/tv és un molt bon complement a l’emissió que fan en TDT, la qual ha d’atendre necessàriament els interessos generals d’una demarcació”, precisa Marc Melillas, director general de la XAL.

A nivell tècnic, xip/tv aposta decididament per la qualitat d’imatge, segons Israel Vela, director de Tecnologies de la XAL: “Hem optat per un còdec de vídeo d’alta compressió, l’H.264, que és el que més qualitat aporta actualment, i per un format de pantalla 16:9, que permet veure vídeos en alta resolució a pantalla completa”.

TAC 12
La televisió local pública del Tarragonès, l'Alt Camp i la Conca de Barberà difon a través del seu nou canal per Internet els programes propis de la seva graella com 'Noticies 12', 'Dorsal 12', 'Dotze qüestions', 'IdEntitats', 'Saló de Plens', 'Auditori', o l'edició local del programa casteller 'Va de castells', entre d'altres. A més, els internautes poden accedir a través del mateix canal de TAC 12 a altres programes distribuïts per l'XTVL i produïts per altres televisions locals o en coproducció com '10 comarques', '1980, 29 anys de televisió local a Catalunya', '30 anys d'ajuntaments democràtics', 'Angles', 'Civilis', 'Escenaris', 'La malla tendències', 'La setmana', 'Immiguiants' o les diverses produccions de nous formats del programa 'DO (Denominació d'orígen), entre d'altres.

Canal Blau – Maricel TV
Els programes propis de la televisió del Garraf com 'Cop d'ull, 'Sota el cel del Garraf', 'Gent d'empresa', 'La banqueta', 'L'accent', 'Gaudeix la festa', 'Garraf al dia' o 'Punt de fuga', es poden visionar a través del portal de xip/tv de Canal Blau-Maricel TV.

Maresmedigital, la propera televisió local amb xip/tv
En els propers dies, la televisió publica del Maresme, Maresmedigital TV serà el tercer canal de proximitat que posarà els seus programes en línia a través de la nova plataforma xip/tv. La televisió comarcal del Maresme, una de les pioneres en la difusió dels seus continguts a través d'Internet, ha estat també una de les impulsores, juntament amb la XAL, de la nova plataforma de televisió per IP.

xip/tv, canal mosaic i canals temàtics
La nova plataforma de televisió a la carta és, des d'aquest dijous, una nova finestra d'accés als continguts de totes les televisions locals. L'usuari podrà, de forma personalitzada, seleccionar els seus programes preferits, elaborar les seves pròpies llistes de reproducció, valorar els programes mitjançant votació en línia o comentar-los.

xip/tv 'Creació', el primer canal temàtic en marxa
xip/tv disposarà també de canals temàtics que aplegaran els continguts produïts per les televisions locals en funció del tipus de contingut. El primer dels canals temàtics en marxa des d'aquest dijous és 'Creació', dedicat a produccions audiovisuals de continguts culturals i de nous formats. Des del canal 'Creació' es pot accedir a produccions com 'Bad music', 'Escenaris', 'Traç', 'This is not another freaky TV show', 'Circòpates', 'República Tòxica', 'Antropologia', 'No hi ha futur, 'Tallers sonors' o 'Cuntrol Z'.

Premsa

+ informació

Per a més informació, contacta amb el departament de Comunicació:

comunicacio@laxarxa.cat

93.508.06.00

© Xarxa Audiovisual Local, SL
Logo_laxarxa