Xarxa Audiovisual Local

Dijous, 28 de maig de 2020

.

 

La Xarxa Audiovisual Local, SL és una societat mercantil creada per la Diputació de Barcelona per gestionar el suport a l’audiovisual local català, donant resposta a les seves necessitats i contribuint a la dinamització del sector. Aquests objectius els desenvolupa a través de la marca La Xarxa de Comunicació Local, una plataforma multimèdia de continguts i serveis a disposició dels mitjans de proximitat del país (televisions, ràdios i suports en línia).

El principal servei que La Xarxa els ofereix és l’oferta de continguts, que es dissenya conjuntament amb els mitjans adherits amb el propòsit d’incentivar al màxim la coproducció amb tots ells. Un criteri d’actuació que pretén, d’una banda, augmentar la visibilitat dels continguts audiovisuals locals distribuint-los al conjunt de mitjans adherits i ampliar-ne així l’audiència potencial; i, de l’altra, estimular econòmicament el sector.

L’oferta de continguts és: informatius i esportius, i divulgatius i d’entreteniment. Pel que fa als continguts informatius i esportius, posen l’accent en la informació local i s’elaboren a partir de la coordinació periodística entre els serveis informatius de La Xarxa i les redaccions dels mitjans adherits. Aquesta tasca conjunta la centralitza el servei de continguts informatius XN, en què ambdues parts comparteixen diàriament tant previsions de cobertura informativa com peces d’actualitat.

Respecte als continguts divulgatius i d’entreteniment, conformen un catàleg que es renova periòdicament coincidint amb l’inici de la temporada radiofònica (anual) i televisiva (trimestral). Aquest catàleg va adquirint progressivament una dimensió multimèdia amb la incorporació de programes amb un doble format (radiofònic i televisiu).

La Xarxa posa a disposició dels mitjans adherits diverses eines per distribuir i compartir continguts de manera sincrònica (a través del satèl·lit), i asincrònica. En el cas de les televisions, la plataforma de distribució asincrònica és el sistema informàtic anomenat xip. Quant a les ràdios, la distribució asincrònica es fa a través de la plataforma web la Sindicada. A banda de l’oferta de continguts, La Xarxa presta als mitjans adherits altres serveis, com l’assessorament lingüístic, l’assistència jurídica i tècnica, i la formació en diferents camps.

 

Façana de l'edifici de La Xarxa a Barcelona

 

Xarxa Audiovisual Local, SL 

B-65908337

Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona en data 21 de desembre de 2012 al volum 43517, foli 63, full B 431188, inscripció 1a.


Pavelló Cambó. Recinte Maternitat - Travessera de les Corts, 131.159 08028 Barcelona

Tel. +34 93 508 06 00 · laxarxa@laxarxa.cat

XAL > Sala de premsa > xip/tv, la Sindicada 2.0 i fesmalla, protagonistes de l’estand de l’XTVL, COMRàdio i lamalla.cat al MAC 2010

Sala de premsa


Els tres mitjans donaran a conèixer els seus últims projectes, punters en el sector de la comunicació audiovisual de proximitat

xip/tv, la Sindicada 2.0 i fesmalla, protagonistes de l’estand de l’XTVL, COMRàdio i lamalla.cat al MAC 2010

La Xarxa de Televisions Locals, COMRàdio i lamalla.cat tornaran a estar presents al MAC amb un estand conjunt on donaran a conèixer els seus darrers projectes tecnològics, de caràcter pioner en l’àmbit de la comunicació audiovisual de proximitat. Es tracta de xip/tv, la plataforma de televisió IP per a les televisions locals; la Sindicada 2.0, la plataforma d’intercanvi de continguts i coneixements entre COMRàdio i les emissores municipals, i entre elles mateixes; i fesmalla, una nova xarxa social catalana, concebuda per posar en contacte ciutadans, entitats i institucions d’un mateix territori. L’onzena edició del MAC tindrà lloc al recinte Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers els propers 26 i 27 de maig.

En els pocs mesos que fa que funciona, cinc televisions locals (Canal Blau TV/Maricel TV, Canal Camp, El 9 TV, MaresmeDigital TV-TVM-Televisió de Mataró i TAC 12) han adoptat xip/tv i nou més estan provant l’eina amb l’objectiu d’incorporar-la de forma imminent. Gràcies a xip/tv, les televisions locals poden oferir la seva programació a la carta per internet, en alta qualitat d’imatge i garantint la interacció amb l’usuari, que té al seu abast les eines de participació 2.0. A banda de la programació específica de cada canal local, xip/tv compta a data d’avui amb tres canals temàtics (Creació, Esports i Infantils) que agrupen, respectivament, tots els programes culturals, esportius i infantils de la Xarxa i de les televisions locals adherides.

Pel que fa a la Sindicada 2.0, permet la distribució asincrònica de productes de COMRàdio, ofereix nous formats per complementar la producció pròpia de les emissores municipals,  promociona les produccions audiovisuals locals i permet intercanviar produccions entre les mateixes ràdios. Actualment, aquesta plataforma rep continguts de 19 emissores consorciades a la COM i registra una mitjana de 500 descàrregues de continguts setmanals. La Sindicada 2.0 ha rebut fa pocs dies el premi a la Innovació Digital de mans del centre tecnològic BD Digital, i també ha estat guardonada pels premis RAC amb una menció de qualitat a la Innovació els anys 2009 i 2010.

fesmalla
és una nova xarxa social impulsada pel diari digital lamalla.cat, on el fet local té un clar protagonisme. Aquesta xarxa, actualment en fase de proves però que veurà la llum de forma definitiva després de l’estiu, permetrà a diferents tipologies d’usuaris (ajuntaments, entitats i ciutadans) compartir i posar en valor reflexions, experiències i coneixements. A fesmalla l'usuari podrà obrir el seu propi bloc i compartir amb qui ho desitgi reflexions, fotografies, vídeos... amb l'avantatge que li serà més fàcil interrelacionar-se amb altres usuaris del mateix municipi.

La XAL entregarà un premi al millor projecte de nou format televisiu
A banda de l’estand, diferents representants de la Xarxa Audiovisual Local participaran en el programa de ponències del MAC. En concret, el director general de l’entitat, Marc Melillas, participarà a la ponència dedicada a la situació de la comunicació de proximitat després de l’encesa digital; i l’advocada i adjunta a gerència de la XAL, Marta Gómez, intervindrà en la conferència sobre l’afectació a Catalunya de la Llei General de la Comunicació Audiovisual.

Finalment, per tercer any consecutiu la Xarxa Audiovisual Local patrocinarà el premi Audiovisual MAC Nous Formats, que amb una dotació de 14.000 euros, vol reconèixer els projectes de sèries de nou format que defugen els programes estàndard. El projecte guanyador serà emès a través de DO, la franja de nous formats de l’XTVL.

 

 

 

+ informació

Per a més informació, contacta amb el departament de Comunicació:

comunicacio@laxarxa.cat

93.508.06.00

© Xarxa Audiovisual Local, SL
Logo_laxarxa