Xarxa Audiovisual Local

Dilluns, 25 de maig de 2020

.

 

La Xarxa Audiovisual Local, SL és una societat mercantil creada per la Diputació de Barcelona per gestionar el suport a l’audiovisual local català, donant resposta a les seves necessitats i contribuint a la dinamització del sector. Aquests objectius els desenvolupa a través de la marca La Xarxa de Comunicació Local, una plataforma multimèdia de continguts i serveis a disposició dels mitjans de proximitat del país (televisions, ràdios i suports en línia).

El principal servei que La Xarxa els ofereix és l’oferta de continguts, que es dissenya conjuntament amb els mitjans adherits amb el propòsit d’incentivar al màxim la coproducció amb tots ells. Un criteri d’actuació que pretén, d’una banda, augmentar la visibilitat dels continguts audiovisuals locals distribuint-los al conjunt de mitjans adherits i ampliar-ne així l’audiència potencial; i, de l’altra, estimular econòmicament el sector.

L’oferta de continguts és: informatius i esportius, i divulgatius i d’entreteniment. Pel que fa als continguts informatius i esportius, posen l’accent en la informació local i s’elaboren a partir de la coordinació periodística entre els serveis informatius de La Xarxa i les redaccions dels mitjans adherits. Aquesta tasca conjunta la centralitza el servei de continguts informatius XN, en què ambdues parts comparteixen diàriament tant previsions de cobertura informativa com peces d’actualitat.

Respecte als continguts divulgatius i d’entreteniment, conformen un catàleg que es renova periòdicament coincidint amb l’inici de la temporada radiofònica (anual) i televisiva (trimestral). Aquest catàleg va adquirint progressivament una dimensió multimèdia amb la incorporació de programes amb un doble format (radiofònic i televisiu).

La Xarxa posa a disposició dels mitjans adherits diverses eines per distribuir i compartir continguts de manera sincrònica (a través del satèl·lit), i asincrònica. En el cas de les televisions, la plataforma de distribució asincrònica és el sistema informàtic anomenat xip. Quant a les ràdios, la distribució asincrònica es fa a través de la plataforma web la Sindicada. A banda de l’oferta de continguts, La Xarxa presta als mitjans adherits altres serveis, com l’assessorament lingüístic, l’assistència jurídica i tècnica, i la formació en diferents camps.

 

Façana de l'edifici de La Xarxa a Barcelona

 

Xarxa Audiovisual Local, SL 

B-65908337

Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona en data 21 de desembre de 2012 al volum 43517, foli 63, full B 431188, inscripció 1a.


Pavelló Cambó. Recinte Maternitat - Travessera de les Corts, 131.159 08028 Barcelona

Tel. +34 93 508 06 00 · laxarxa@laxarxa.cat

XAL > Sala de premsa > La Xarxa enfila la tardor carregada de novetats

Sala de premsa


Aquest dilluns arrenca la nova temporada, on la divulgació i l'entreteniment es donen la mà

La Xarxa enfila la tardor carregada de novetats

La Xarxa de Televisions Locals arrenca aquest dilluns 13 de setembre la programació de tardor amb una desena de noves propostes, variades en temàtica, gènere i format. Així, tot i l’escenari obert amb la crisi, l’XTVL ha aconseguit bastir una graella de gran qualitat, participada tant per produccions de televisions locals adherides -El9TV, Canal Terrassa Vallès, Gavà TV, Televisions Digitals Independents (TDI)...- com per reconegudes productores catalanes, de l’entitat de La Quimera (Carreteres secundàries, Banda sonora, REC Reporteros Cuatro); Sticaki (Entre línies), fundada per Ramon Pellicer; i Anar Fent (Cuina a bon preu), sota la direcció de Carles Capdevila. El director general de la Xarxa Audiovisual Local, Marc Melillas, ha destacat especialment la cooperació de les televisions adherides "en fer possible una programació renovada i de gran nivell" que prestigia "el conjunt de l’audiovisual de proximitat".

Accent sobre els programes socials
Les principals novetats es concentren de dilluns a divendres, en la franja nocturna d’emissió en cadena. Dilluns, per exemple, torna Civilis, el programa sobre societat i ciutadania, amb dues noves minisèries documentals. D’una banda, El món a les mans, una mirada al fet migratori des de la perspectiva dels infants, fills de famílies immigrants. Aquest projecte el signen l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona i Produccions Mínimes. I de l’altra, Cada casa és un món, un retrat amb el segell de La Quimera sobre els diferents models de família que conviuen a la societat contemporània. L’equip del projecte s’endinsa en cada entrega en el dia a dia de famílies anònimes amb l’objectiu de veure com viuen i què pensen.

També els dilluns es reincorpora a la graella de la Xarxa Famílies i Escola, després de l’èxit de la primera temporada d’aquesta producció de Canal Terrassa Vallès, amb el suport de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona i la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Ensenyament Secundari de Catalunya (FAPAES). Es tracta d’un programa adreçat a la comunitat educativa, en especial als pares i mares, a qui es pretén donar eines de suport en l’educació dels fills. Aquest espai vol entretenir sense renunciar a un marcat caràcter didàctic, que combina paraula oral i escrita, llenguatge senzill i desenfadat, i conclusions finals específiques amb voluntat instructiva.

Nits de debat amb ‘Angles’
Els dimarts a la nit l’XTVL reprèn les nits de debat amb el retorn d’Angles, de TV L’Hospitalet. Conduït per Jordi Sacristan, el programa, sempre atent a l’actualitat, en aquesta nova temporada plantejarà temes relacionats amb la vida quotidiana de la nostra societat amb el repte de captar l’opinió i el punt de vista dels ciutadans d’arreu de Catalunya. 

La gastronomia reforça el seu pes a la graella
Una de les novetats destacades d’aquesta tardor és l’estrena, les nits dels dimecres, de MENJA S.A., un programa de cuina per a principiants coproduït per la Xarxa i la productora Sticaki. Presentat pel periodista Pau Duran, a MENJA S.A. un cuiner es desplaçarà a les cases dels protagonistes i sobre el terreny els transmetrà tots els seus coneixements en la matèria.

La nit dels dimecres també torna Naturalment, un espai de TVLOCAL.CAT per a l’XTVL, integrat per espais relacionats amb la gastronomia, el paisatge i l’entorn natural. Aquesta temporada Naturalment inclou Tastacatalunya i Visc de la Terra. El primer és una sèrie realitzada i dirigida per Marc de las Heras, concebuda com una guia per conèixer les millors propostes gastronòmiques que podem trobar a les comarques catalanes. De la seva banda, els continguts de Visc de la terra estan vinculats al patrimoni gastronòmic català.

Cultura, creativitat i noves tecnologies
L’XTVL reserva les nits dels dijous a la cultura, les arts escèniques, la creació, les noves tecnologies i la societat 2.0. Dos dels programes més consolidats de la graella, Escenaris i La Malla Tendències, comencen nova temporada amb nous continguts i una durada més breu, de 25 minuts. Els dos espais mantenen intacta la seva filosofia. Escenaris, de Canal Terrassa Vallès, continua informant de les novetats relacionades amb les arts escèniques i les estrenes de nous espectacles a Catalunya. De la seva banda, La Malla Tendències, de Canal Blau TV, segueix donant a conèixer les formes de creació cultural que sorgeixen a internet, amb el repte d’acostar als espectadors el cinema, l’art, la música i la literatura que utilitzen com a plataforma la tecnologia 2.0.

Divendres a la nit és el torn de Doc’s, una coproducció de l’XTVL i BTV que durant la tardor continuarà oferint nous projectes documentals produïts a Catalunya.

Llucià Ferrer, al capdavant de l’espai d’humor ‘Podria ser pitjor’
De dilluns a divendres, encapçalant la franja nocturna d’emissió en cadena, s’emetrà Podria ser pitjor, un espai d’humor de cinc minuts de durada on Llucià Ferrer presenta, a través de monòlegs, escenes i situacions còmiques del dia a dia de la gent, acompanyats de vídeos divertits d’internet. El futbol, la moda, els animals de companyia, els companys de feina... són alguns dels temes que tractarà en la seva anàlisi de l’actualitat. Podria ser pitjor és una coproducció de l’XTVL i El9TV.

Caps de setmana amb pel·lícules catalanes, ‘Telemonegal’ i ‘Do’

Els caps de setmana l’XTVL manté intacta la franja de nit gràcies a la bona acollida per part dels espectadors. Dissabte, repeteixen Filmets i L’altra pantalla, l’espai per a la difusió de pel·lícules catalanes, que aquesta tardor segueix amb el cicle de cinema contemporani, en el marc de qual emetrà cintes de Ventura Pons -Anita no perd el tren, El perquè de tot plegat, Morir (o no)-, Josep M. Forn (Ho sap el sr. Ministre) i Joaquim Jordà - Mones com la Becky, Un cos al bosc-. I a les nits dels diumenges tornen Telemonegal i Denominació d’Origen (DO).

Altres propostes divulgatives i d'entreteniment
L’enviat especial, de Gavà TV, renova el format del programa d’entrevistes i sota el guiatge d’un nen o una nena, ens acosta cada setmana a l’espai íntim d’un personatge popular que respondrà totes les qüestions que li plantegi el seu enviat especial. Finalment, l’enginy i l’habilitat són la clau de Bricomans, el nou programa de bricolatge que dóna a conèixer les millors idees per fer canvis a la llar, el jardí... amb diversitat de tècniques. Bricomans és una producció de Televisions Digitals Independents (TDI).

+ informació

Per a més informació, contacta amb el departament de Comunicació:

comunicacio@laxarxa.cat

93.508.06.00

© Xarxa Audiovisual Local, SL
Logo_laxarxa