Xarxa Audiovisual Local

Dilluns, 25 de maig de 2020

.

 

La Xarxa Audiovisual Local, SL és una societat mercantil creada per la Diputació de Barcelona per gestionar el suport a l’audiovisual local català, donant resposta a les seves necessitats i contribuint a la dinamització del sector. Aquests objectius els desenvolupa a través de la marca La Xarxa de Comunicació Local, una plataforma multimèdia de continguts i serveis a disposició dels mitjans de proximitat del país (televisions, ràdios i suports en línia).

El principal servei que La Xarxa els ofereix és l’oferta de continguts, que es dissenya conjuntament amb els mitjans adherits amb el propòsit d’incentivar al màxim la coproducció amb tots ells. Un criteri d’actuació que pretén, d’una banda, augmentar la visibilitat dels continguts audiovisuals locals distribuint-los al conjunt de mitjans adherits i ampliar-ne així l’audiència potencial; i, de l’altra, estimular econòmicament el sector.

L’oferta de continguts és: informatius i esportius, i divulgatius i d’entreteniment. Pel que fa als continguts informatius i esportius, posen l’accent en la informació local i s’elaboren a partir de la coordinació periodística entre els serveis informatius de La Xarxa i les redaccions dels mitjans adherits. Aquesta tasca conjunta la centralitza el servei de continguts informatius XN, en què ambdues parts comparteixen diàriament tant previsions de cobertura informativa com peces d’actualitat.

Respecte als continguts divulgatius i d’entreteniment, conformen un catàleg que es renova periòdicament coincidint amb l’inici de la temporada radiofònica (anual) i televisiva (trimestral). Aquest catàleg va adquirint progressivament una dimensió multimèdia amb la incorporació de programes amb un doble format (radiofònic i televisiu).

La Xarxa posa a disposició dels mitjans adherits diverses eines per distribuir i compartir continguts de manera sincrònica (a través del satèl·lit), i asincrònica. En el cas de les televisions, la plataforma de distribució asincrònica és el sistema informàtic anomenat xip. Quant a les ràdios, la distribució asincrònica es fa a través de la plataforma web la Sindicada. A banda de l’oferta de continguts, La Xarxa presta als mitjans adherits altres serveis, com l’assessorament lingüístic, l’assistència jurídica i tècnica, i la formació en diferents camps.

 

Façana de l'edifici de La Xarxa a Barcelona

 

Xarxa Audiovisual Local, SL 

B-65908337

Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona en data 21 de desembre de 2012 al volum 43517, foli 63, full B 431188, inscripció 1a.


Pavelló Cambó. Recinte Maternitat - Travessera de les Corts, 131.159 08028 Barcelona

Tel. +34 93 508 06 00 · laxarxa@laxarxa.cat

XAL > Sala de premsa > xip/tv és ja la televisió local a la carta en 70 municipis

Sala de premsa


En poc més d'un any d'existència la plataforma de TV per internet de la XAL ha superat els 800.000 vídeos vistos

xip/tv és ja la televisió local a la carta en 70 municipis

La plataforma de televisió a la carta xip/tv de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), dóna suport ja a més de 70 municipis d'arreu de Catalunya que disposen del seu propi canal local, bé sigui directament o a través d'un consorci públic de televisió. En poc més d'un any de funcionament, des de desembre de 2009, la plataforma de la XAL ha superat els 800.000 vídeos vistos amb una mitjana de 62.000 vídeos cada mes. Actualment hi ha 16 entitats adherides a la XAL (televisions, consorcis o municipis) que utilitzen la plataforma que és l'única televisió per internet centrada en els canals de proximitat que existeix a tota Espanya.

A l'àrea de Barcelona, xip/tv dóna servei amb canals propis a la TV de l'Hospitalet i TV Badalona. A la comarca del Maresme disposen de xip/tv un total de 19 municipis, a través del canal del consorci públic m1tv. També tenen el seu canal de xip/tv local els 11 municipis integrats a VOTV (Vallès Oriental Televisió). Al Garraf sis municipis tenen el seu propi espai de televisió local a través de Canal Blau-Maricel TV. TAC 12, és el canal del Tarragonès, l'Alt Camp i la Conca de Barberà, amb continguts diferenciats per a set municipis. A les comarques de Girona TV Costa Brava, amb el seu canal de xip/tv, ofereix servei a 14 municipis.

 A més dels consorcis que apleguen diversos municipis, a xip/tv tenen el seu propi canal El 9 TV (televisió comarcal d'Osona), Lleida TV, Olot TV, TV del Ripollès, Canal Camp (La Selva del Camp), Esplugues TV, (canal de la Vall d'Aran) o la televisió nacional d'Andorra, Hèm TVRTVA. El primer municipi que no pertany a cap consorci de TDT local però que ha posat en marxa un canal IP gràcies a xip/tv és Sant Joan Despí, que ha creat Despí TV. Ara mateix hi ha més canals locals de xip/tv en preparació que veuran la llum en les properes setmanes. Es tracta de Canal Reus, Conca TV (l'Anoia), Canal Terrassa-Vallès, Penedès TV, L'Ebre TV, Gavà TV.

TAC 12: Set televisions locals en una

Per als consorcis públics de televisió vinculats a demarcacions territorials de TDT, xip/tv ha jugat un paper potenciador del seu paper local. Un exemple clar és el de TAC 12 (Tarragonès, Alt Camp i Conca de Barberà). Les notícies i altres continguts de cadascun dels set municipis que formen part del consorci (Tarragona, Salou, Torredembarra, Constantí, Vila-seca, Valls i Montblanc) tenen el seu propi espai diferenciat dins del canal de xip/tv de TAC 12. "A nosaltres ens ha permès tenir set televisions locals", diu el director de TAC 12, Xavier Abelló. El responsable d'aquesta televisió de proximitat del Camp de Tarragona recorda que des que va començar la seva activitat, l'any 2009, TAC 12 va néixer amb una doble vocació: la de la TDT i la d'arribar als espectadors a través d'Internet i amb continguts a la carta. "No haguéssim començat només a la TDT i per això vam parlar amb la XAL des del primer moment", afirma Abelló.

Finestra útil per a una televisió multicanal i multiplataforma, m1tv

 La televisió pública de Mataró i el Maresme, m1tv, va ser pionera en un concepte multiplataforma de televisió local i també ho va ser en incorporar-se a la plataforma de televisió per internet de la XAL. El director d'm1tv, Joan Catà, n'està satisfet: "La televisió a la carta a través de xip/tv ens permet servir millor i ser més útils. Som conscients que podem gaudir de xip/tv gràcies a que formem part de la Xarxa Audiovisual Local, una estructura de coordinació i cooperació dels mitjans locals indispensable per aconseguir el nivell de qualitat i de servei que oferim", explica Catà. m1tv incorpora al seu canal de xip/tv gairebé tot el contingut que produeix, especialment els informatius d'actualitat, les notícies una a una i les entrevistes, que són el que desperta més interés. El director de la televisió de Mataró i el Maresme valora especialment que xip/tv faci possible que els continguts d'm1tv puguin ser inserits a altres finestres com Facebook perquè "apropar i fer participar els ciutadans és una de les missions més importants i més valorades de m1tv".

Marc Melillas (XAL): "La tendència apunta cap a la televisió personalitzada"

El director general de la XAL, Marc Melillas, entén que les dades sobre l'ús en el primer any d'existència de xip/tv són "la confirmació de les expectatives que teníem amb la creació d'una plataforma que permetés a les televisions locals poder oferir un servei personalitzat de televisió a la carta". Melillas està convençut que "la tendència del sector avança cap a serveis més personalitzats i d'accés permanent que estan alterant els hàbits de consum de la informació i de l'entreteniment"

Per a Melillas, el resultat -una plataforma que en aquest moment té més de 300 programes en línia i que serveis continguts relatius a més de 70 municipis - "és una mostra del dinamisme del sector de la comunicació local i de la capacitat de produir continguts des d'arreu del territori". .

 

+ informació

Per a més informació, contacta amb el departament de Comunicació:

comunicacio@laxarxa.cat

93.508.06.00

© Xarxa Audiovisual Local, SL
Logo_laxarxa