Xarxa Audiovisual Local

Divendres, 10 de juliol de 2020

.

 

La Xarxa Audiovisual Local, SL és una societat mercantil creada per la Diputació de Barcelona per gestionar el suport a l’audiovisual local català, donant resposta a les seves necessitats i contribuint a la dinamització del sector. Aquests objectius els desenvolupa a través de la marca La Xarxa de Comunicació Local, una plataforma multimèdia de continguts i serveis a disposició dels mitjans de proximitat del país (televisions, ràdios i suports en línia).

El principal servei que La Xarxa els ofereix és l’oferta de continguts, que es dissenya conjuntament amb els mitjans adherits amb el propòsit d’incentivar al màxim la coproducció amb tots ells. Un criteri d’actuació que pretén, d’una banda, augmentar la visibilitat dels continguts audiovisuals locals distribuint-los al conjunt de mitjans adherits i ampliar-ne així l’audiència potencial; i, de l’altra, estimular econòmicament el sector.

L’oferta de continguts és: informatius i esportius, i divulgatius i d’entreteniment. Pel que fa als continguts informatius i esportius, posen l’accent en la informació local i s’elaboren a partir de la coordinació periodística entre els serveis informatius de La Xarxa i les redaccions dels mitjans adherits. Aquesta tasca conjunta la centralitza el servei de continguts informatius XN, en què ambdues parts comparteixen diàriament tant previsions de cobertura informativa com peces d’actualitat.

Respecte als continguts divulgatius i d’entreteniment, conformen un catàleg que es renova periòdicament coincidint amb l’inici de la temporada radiofònica (anual) i televisiva (trimestral). Aquest catàleg va adquirint progressivament una dimensió multimèdia amb la incorporació de programes amb un doble format (radiofònic i televisiu).

La Xarxa posa a disposició dels mitjans adherits diverses eines per distribuir i compartir continguts de manera sincrònica (a través del satèl·lit), i asincrònica. En el cas de les televisions, la plataforma de distribució asincrònica és el sistema informàtic anomenat xip. Quant a les ràdios, la distribució asincrònica es fa a través de la plataforma web la Sindicada. A banda de l’oferta de continguts, La Xarxa presta als mitjans adherits altres serveis, com l’assessorament lingüístic, l’assistència jurídica i tècnica, i la formació en diferents camps.

 

Façana de l'edifici de La Xarxa a Barcelona

 

Xarxa Audiovisual Local, SL 

B-65908337

Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona en data 21 de desembre de 2012 al volum 43517, foli 63, full B 431188, inscripció 1a.


Pavelló Cambó. Recinte Maternitat - Travessera de les Corts, 131.159 08028 Barcelona

Tel. +34 93 508 06 00 · laxarxa@laxarxa.cat

XAL > Sala de premsa > La Xarxa renova els informatius

Sala de premsa


Els canvis introduïts permetran a les televisions adherides oferir una franja informativa d'una hora al migdia

La Xarxa renova els informatius

Coincidint amb els deu anys d'emissions, la Xarxa de Televisions Locals ha dut a terme un procés de renovació que s'ha traduït amb l'estrena d'una nova marca i un conjunt de novetats en l'àmbit dels informatius. Així, des d'aquest dilluns, les televisions de proximitat adherides podran oferir una franja informativa d'una hora de durada al migdia, inscrivint l'informatiu Al dia de la Xarxa en els seus propis informatius. El nom d'aquesta franja prendrà el nom genèric d'Al dia, al qual se sumarà el nom de la ciutat, comarca o demarcació on s'emet, donant lloc a exemples com Garraf Al dia o Granollers Al dia.

La franja començarà a les 14 h amb l'informatiu de proximitat de cada televisió i, a les 14.15 h, donarà pas a l'Al dia produït per la Xarxa, que al llarg de 30 minuts aportarà les notícies més rellevants referides a Catalunya, Espanya, el món i els esports. Finalment, a les 14.45 h es reprendrà l'informatiu de proximitat, fins a les 15 h.

En aquesta nova franja, l'Al dia migdia incorpora dos canvis significatius. D'una banda, amplia la seva durada de 15 a 30 minuts. De l'altra, estrena nova presentadora. Es tracta de la periodista Ruth Gumbau, fins ara conductora de l'edició entre setmana del programa Esports en Xarxa i amb una llarga experiència al capdavant d'informatius, desenvolupada en bona part a Ràdio Televisió d'Andorra (RTVA). Pel que fa a l'edició del vespre, passarà a ser presentada per la periodista Glòria Trullàs, que fins ara conduïa l'edició del migdia.

Els programes d'esports també incorporen novetats. El coordinador d'Esports de la Xarxa, Dani Balaguer, torna aquest dilluns a la pantalla per presentar l'edició entre setmana de l'Esports en Xarxa, com ja va fer durant l'etapa inicial del programa. Pel que fa l'espai de retransmissions esportives del cap de setmana, XS-Esports, canvia l'hora d'emissió i des d'aquest dissabte s'emetrà a les 14 h. D'altra banda, el periodista Dani Pajuelo, fins ara presentador del programa, també n'assumirà l'edició.

A tots aquests canvis cal sumar el canvi d'imatge que s'ha imprès als programes informatius de la Xarxa, que han renovat el plató, el grafisme i les ràfegues.

L'XN estrena web i s'obre a la plena comercialització

El servei de continguts informatius XN de la Xarxa ha estrenat el web www.xn-noticies.cat, una nova eina que simplifica i agilitza el procés de contribució i distribució de peces informatives entre la Xarxa i les televisions de proximitat adherides. De fet, el web és la cara visible del XIP (Xarxa per IP), un programari pioner que la Xarxa va presentar l'octubre passat i que permet connectar per xarxa informàtica les televisions locals i les productores sòcies a un servidor central de la Xarxa, on les diferents parts poden dipositar i compartir materials audiovisuals en forma de fitxers de qualsevol format. Aquest sistema presenta nombrosos avantatges respecte l'enviament de cintes per missatgeria i els enllaços de vídeo tradicionals.

D'entrada, el XIP preveu que tant l'XTVL com les televisions locals i les productores sòcies puguin penjar-hi els seus fitxers i descarregar-se aquells que els interessin quan millor els convingui, és a dir, sense estar subjectes als horaris fixats actualment, per exemple, en l'enviament de notícies per satèl·lit. Aquesta asincronia flexibilitza el flux de treball ja que es trenca la dependència temporal amb altres elements de la cadena. Una altra avantatge és l'estalvi de despeses en missatgeria, ja que el nou sistema deixa sense sentit l'ús de cintes i de magnetoscopis

Amb aquesta finestra a Internet l'XN amplia la comercialització dels seus continguts a d'altres agents, com altres mitjans de comunicació, empreses, institucions i entitats.

L'XN distribueix prop de 18.000 notícies l'any, el que la converteix en la primer servei d'aquestes característiques a Catalunya.

+ informació

Per a més informació, contacta amb el departament de Comunicació:

comunicacio@laxarxa.cat

93.508.06.00

© Xarxa Audiovisual Local, SL
Logo_laxarxa