Xarxa Audiovisual Local

Dijous, 28 de maig de 2020

.

 

La Xarxa Audiovisual Local, SL és una societat mercantil creada per la Diputació de Barcelona per gestionar el suport a l’audiovisual local català, donant resposta a les seves necessitats i contribuint a la dinamització del sector. Aquests objectius els desenvolupa a través de la marca La Xarxa de Comunicació Local, una plataforma multimèdia de continguts i serveis a disposició dels mitjans de proximitat del país (televisions, ràdios i suports en línia).

El principal servei que La Xarxa els ofereix és l’oferta de continguts, que es dissenya conjuntament amb els mitjans adherits amb el propòsit d’incentivar al màxim la coproducció amb tots ells. Un criteri d’actuació que pretén, d’una banda, augmentar la visibilitat dels continguts audiovisuals locals distribuint-los al conjunt de mitjans adherits i ampliar-ne així l’audiència potencial; i, de l’altra, estimular econòmicament el sector.

L’oferta de continguts és: informatius i esportius, i divulgatius i d’entreteniment. Pel que fa als continguts informatius i esportius, posen l’accent en la informació local i s’elaboren a partir de la coordinació periodística entre els serveis informatius de La Xarxa i les redaccions dels mitjans adherits. Aquesta tasca conjunta la centralitza el servei de continguts informatius XN, en què ambdues parts comparteixen diàriament tant previsions de cobertura informativa com peces d’actualitat.

Respecte als continguts divulgatius i d’entreteniment, conformen un catàleg que es renova periòdicament coincidint amb l’inici de la temporada radiofònica (anual) i televisiva (trimestral). Aquest catàleg va adquirint progressivament una dimensió multimèdia amb la incorporació de programes amb un doble format (radiofònic i televisiu).

La Xarxa posa a disposició dels mitjans adherits diverses eines per distribuir i compartir continguts de manera sincrònica (a través del satèl·lit), i asincrònica. En el cas de les televisions, la plataforma de distribució asincrònica és el sistema informàtic anomenat xip. Quant a les ràdios, la distribució asincrònica es fa a través de la plataforma web la Sindicada. A banda de l’oferta de continguts, La Xarxa presta als mitjans adherits altres serveis, com l’assessorament lingüístic, l’assistència jurídica i tècnica, i la formació en diferents camps.

 

Façana de l'edifici de La Xarxa a Barcelona

 

Xarxa Audiovisual Local, SL 

B-65908337

Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona en data 21 de desembre de 2012 al volum 43517, foli 63, full B 431188, inscripció 1a.


Pavelló Cambó. Recinte Maternitat - Travessera de les Corts, 131.159 08028 Barcelona

Tel. +34 93 508 06 00 · laxarxa@laxarxa.cat

XAL > Sala de premsa > El canal de TDT del Camp de Tarragona començarà a emetre el 14 de setembre

Sala de premsa


La URV s'ha sumat el Consorci que gestiona aquest mitjà format per 7 ajuntaments

El canal de TDT del Camp de Tarragona començarà a emetre el 14 de setembre

El canal públic de TDT del Camp de Tarragona, que s'anomenarà TAC 12, començarà les emissions el 14 de setembre. El projecte neix amb la intenció de donar veu a les comarques del Tarragonès, Alt Camp i Conca de Barberà, respectant la pluralitat. Aquests són alguns detalls que aquest dijous han donat els set ajuntaments que integren el Consorci per a la Gestió de la TDT del Camp, que són Constantí, Montblanc, Salou, Tarragona, Torredembarra, Valls i Vila-seca. A més, s'hi ha sumat també la Universitat Rovira i Virgili, gràcies a un conveni de col·laboració que estableix, entre altres, que els alumnes podran fer pràctiques al canal TAC12. S'ha avançat que els informatius seran un dels punts fonamentals de la programació, que es caracteritzarà pel "rigor i l'objectivitat", segons els seus responsables.

El projecte de canal de TDT al Camp de Tarragona neix amb la voluntat de fomentar la cohesió territorial i aconseguir, també, que aquestes comarques tinguin més ressò al país. Per aconseguir-ho, entre d'altres accions, TAC 12 formarà part de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya (XTVL). Els 7 alcaldes que integren el Consorci han destacat l'esforç que han fet per engegar aquest nou mitjà de comunicació públic, però han remarcat que "era necessari perquè és una eina més de progrés". Tots ells coincideixen a remarcar que l'equilibri territorial serà un dels eixos de TAC 12 i que, per tant, tots els municipis hi tindran presència. Això sí, no s'establiran quotes de temps en funció del pes de cada municipi. "És un treball en equip on es veuran les peculiaritats de cada poble i també la visió global del Camp de Tarragona", ha assegurat l'alcalde de Vila-seca, Josep Poblet.

Però els ajuntaments no estan sols. Aquest dijous també s'ha formalitzat la col·laboració amb la URV. Segons el rector, Francesc Xavier Grau, "aquest conveni és un símptoma més de la integració de la universitat al territori". Un cop comencin les emissions al setembre, els alumnes de Comunicació podran fer pràctiques a TAC 12, fet que permetrà que coneguin de primera mà el funcionament d'un mitjà de comunicació professional. D'altra banda, el canal públic aprofitarà algunes de les instal·lacions de la facultat, com dos platós, per emetre. Segons el rector, "és una col·laboració pionera a tot l'Estat i, entre altres avantatges, podrem optimitzar millor els recursos públics". De cara al futur, des del Consorci que gestiona la TDT confien que s'hi integrin també més institucions.

4 centres de producció
El principal centre de producció de TAC 12 estarà situat a Tarragona, a uns baixos, i el segon, al Campus Catalunya de la URV, a la facultat de Comunicació. Es tracta de dos indrets molts propers, cosa que facilitarà la feina. A banda, hi haurà un equip que s'encarregarà de cobrir l'Alt Camp i la Conca de Barberà, que són les dues comarques que queden més allunyades, per garantir la seva presència a la programació.

Per últim, els 7 ajuntaments que formen part del Consorci també podran participar en l'elaboració de la informació, gràcies a les últimes tecnologies. A hores d'ara s'ultimen els preparatius per començar les emissions en proves en només unes setmanes i l'estrena oficial, el 14 de setembre. Tot i que encara no s'ha detallat la programació, sí que s'ha avançat que cada dia hi haurà dos informatius i que els criteris amb què es treballarà seran l'objectivitat, veracitat, pluralitat d'idees polítiques i participació dels ciutadans.

lamalla.cat

+ informació

Per a més informació, contacta amb el departament de Comunicació:

comunicacio@laxarxa.cat

93.508.06.00

© Xarxa Audiovisual Local, SL
Logo_laxarxa